Productondersteuning SolarGateway

Op deze ondersteuningspagina kunt u meer technische informatie vinden van de SolarGateway. Bekijk eens onze handleidingen en veel gestelde vragen voor alle informatie. Komt u er alsnog niet uit? Neem dan contact met ons op!

Whatsapp »Contactformulier »

Het kan voorkomen dat u op verschillende documenten verschillende benamingen van de SolarGateway tegenkomt. Per 01-01-2024 is de naam van de SolarGatewaySE gewijzigd in SolarGatewayPRO. Dit mede omdat de naam niet meer paste bij de functionaliteiten, maar ook omdat wij de SolarGatewayHOME in het assortiment hebben. Met de komst van deze versie bieden wij een oplossing voor zowel particuliere als zakelijke klanten die op zoek zijn naar slimme en efficiënte energiesturing.                                  

Meer informatie

Handleiding(en)

Hoe stel ik de SolarGateway in?

Hoe stel ik de SolarGateway in?

Open in nieuw venster

De instellingen kunnen gedaan worden via het scherm op de SolarGateway of via het online portaal, genaamd HUB. 

Bekijk hier de handleiding »

Hoe registreer ik de SolarGateway in het HUB?

Hoe registreer ik de SolarGateway in het HUB?

Open in nieuw venster

Doorloop de volgende stappen om de SolarGateway te registreren in het HUB of bekijk de volledige handleiding.

  1. Ga naar hub.embion.nl
  2. Log in met je persoonlijke gegevens. Nog geen account? Maak deze dan simpel een account aan.
  3. Na het inloggen klik je rechtsboven op de initialen 
  4. Selecteer vervolgens Namespace aanmaken om een pagina met dashboard voor je installatie te maken, deze kun je ook voor een klant aanmaken en kun je de klant op een later tijdstip uitnodigen.
  5. Voer een naam, kleur en icoon in voor deze namespace. Dit kan later nog worden aangepast, waarbij het icoon, bij een zakelijke klant ook nog in het logo van de klant aangepast kan worden.
  6. Als het namespace is aangemaakt, kun je de SolarGateway gaan koppelen. Ga hiervoor naar de tab apparaten (QR-code icoontje).
  7. Druk vervolgens op het grote + teken om een nieuw apparaat te registreren.
  8. Vul hierbij het serienummer en de pincode van de SolarGateway in. Deze zijn te vinden op de sticker op de rechterzijde van de SolarGateway. (Heb je de SolarGateway tussen apparaten op de DIN rail vastgeklikt en kun je deze info niet meer lezen? Dan kun je ook door het menu scrollen om de benodigde info te vinden).
  9. Druk vervolgens op registreer en de SolarGateway wordt gekoppeld. Hij zou ook direct in het apparatenoverzicht zichtbaar moeten zijn.
  10. De internetstatus van de SolarGateway (Online/Offline) staat voor het serienummer van de SolarGateway vermeld. Nadat deze voor de eerste keer is toegevoegd kan het heel even duren voordat deze van OFFLINE naar ONLINE verspringt. Sprint deze nou niet naar ONLINE, controleer dan de internetverbinding die naar de SolarGateway toe gaat.
  11. In dit overzicht kun je ook info vinden omtrent de huidige softwareversie (zodat je de juiste handleiding erbij kunt pakken), de apparaat status en de configuratie status.
  12. Nadat je de SolarGateway hebt toegevoegd en deze online is, kun je de juiste instellingen voor de apparaten erin zetten

Bekijk hier de handleiding »

Hoe sluit ik mijn omvormer aan op de SolarGateway?

Hoe sluit ik mijn omvormer aan op de SolarGateway?

Open in nieuw venster

Je kunt de omvormer op twee manieren aansluiten op de SolarGateway. Dit kan via Modbus RTU of via Modbus TCP/IP. Voor sommige omvormers hebben wij aparte handleidingen geschreven.

1. Modbus RTU

Om een verbinding tussen de omvormer en de SolarGateway te realiseren, gebruik je minimaal een 2-aderige kabel. Een 3-aderige kabel is nog beter want dan heb je ook een aarde contact waardoor de verbinding stabieler is. Wij raden aan om de omvormer aan te sluiten op poort X10 (nr. 5) op de SolarGateway, maar het kan in principe op elke van de drie modbus poorten.

Deze connector heeft de volgende pinnen.

2. Modbus TCP/IP

Met Modbus TCP kan er gebruik worden gemaakt van een Ethernet kabel, of een fixed IP adres indien de omvormer in hetzelfde netwerk als de SolarGateway hangt. Indien er een kabel gebruikt wordt, kan deze in poort 6 of 7 op de SolarGateway gestoken worden.




Hoe sluit ik de Huawei omvormer(s) aan op de SolarGateway?

Hoe sluit ik de Huawei omvormer(s) aan op de SolarGateway?

Open in nieuw venster

Onderstaande handleiding beschrijft het verbinden van de SolarGateway met diverse Huawei omvormers. We raden altijd aan om de SolarGatewayPRO aan te sluiten via Modbus RTU, omdat dit bedraad is en hierdoor wordt de continuïteit van de werking van het systeem geborgd. Om een verbinding tussen de omvormer en de SolarGateway te realiseren, gebruik je minimaal een 2-aderige kabel. Een 3-aderige kabel is nog beter want dan heb je ook een aarde contact waardoor de verbinding stabieler is.

Als er een Huawei Smartlogger aanwezig is dan kan de SolarGateway hier rechtstreeks op aangesloten worden. Indien dit niet het geval is, zal deze rechtstreeks op de omvormer(s) aangesloten worden.

Kom jij er niet uit? Neem dan contact op met Huawei.

Handleiding SolarGateway - Huawei

Wat is het verschil tussen Huawei V2 en V3?

Wat is het verschil tussen Huawei V2 en V3?

Open in nieuw venster

De omvormers van Huawei draaien op twee verschillende modbus protocollen. Hieronder een lijst met alle typen omvormers en op welk modbus protocol ze draaien.

Huawei V2 + V3 omvormerlijst

Hoe sluit ik de SMA omvormer(s) aan op de SolarGateway?

Hoe sluit ik de SMA omvormer(s) aan op de SolarGateway?

Open in nieuw venster

Onderstaande handleiding beschrijft het verbinden van de SolarGateway met diverse SMA omvormers. Om een verbinding tussen de omvormer en de SolarGateway te realiseren, heb je geen kabel nodig. Het enige dat belangrijk is dat de omvormer en de SolarGateway in hetzelfde netwerk hangen.

Kom jij er niet uit? Neem dan contact op met SMA.

Handleiding SolarGateway - SMA

Hoe sluit ik de Growatt omvormer(s) aan op de SolarGateway?

Hoe sluit ik de Growatt omvormer(s) aan op de SolarGateway?

Open in nieuw venster

Onderstaande handleiding beschrijft het verbinden van de SolarGatewaymet diverse Growatt omvormers. We raden altijd aan om de SolarGateway aan te sluiten via Modbus RTU, omdat dit bedraad is en hierdoor wordt de continuïteit van de werking van het systeem geborgd. Om een verbinding tussen de omvormer en de SolarGateway te realiseren, gebruik je minimaal een 2-aderige kabel. Een 3-aderige kabel is nog beter want dan heb je ook een aarde contact waardoor de verbinding stabieler is.

Kom jij er niet uit? Neem dan contact op met Growatt.

Handleiding SolarGateway - Growatt

Hoe sluit ik de SolarEdge omvormer(s) aan op de SolarGateway?

Hoe sluit ik de SolarEdge omvormer(s) aan op de SolarGateway?

Open in nieuw venster

Onderstaande handleiding beschrijft het verbinden van de SolarGateway met diverse SolarEdge omvormers. We raden altijd aan om de SolarGateway aan te sluiten via Modbus RTU, omdat dit bedraad is en hierdoor wordt de continuïteit van de werking van het systeem geborgd. Om een verbinding tussen de omvormer en de SolarGateway te realiseren, gebruik je minimaal een 2-aderige kabel. Een 3-aderige kabel is nog beter want dan heb je ook een aarde contact waardoor de verbinding stabieler is.

Kom jij er niet uit? Neem dan contact op met SolarEdge.

Handleiding SolarGateway - SolarEdge

Hoe sluit ik de Orbis laadpaal aan op de SolarGateway?

Hoe sluit ik de Orbis laadpaal aan op de SolarGateway?

Open in nieuw venster

Onderstaande handleiding beschrijft het verbinden van de SolarGateway met diverse Orbis laadpalen. We raden altijd aan om de SolarGateway aan te sluiten via Modbus RTU, omdat dit bedraad is en hierdoor wordt de continuïteit van de werking van het systeem geborgd. Om een verbinding tussen de laadpaal en de SolarGateway te realiseren, gebruik je 2-aderige kabel. Aan beide zijdes kan de kabel op een kroontje aangesloten worden.

Handleiding SolarGateway - Orbis

Hoe sluit ik de Alfen laadpaal aan op de SolarGateway?

Hoe sluit ik de Alfen laadpaal aan op de SolarGateway?

Open in nieuw venster

Bijgevoegde handleiding beschrijft het verbinden van de SolarGatewayPRO met diverse Alfen laadpalen. Voor de Alfen laadpalen is het enkel mogelijk om deze aan te sluiten via Modbus TCP.

Om een verbinding tussen de laadpaal en de SolarGatewayPRO te realiseren, is er geen kabel nodig. Belangrijk is dat de omvormer en de SolarGatewayPRO in hetzelfde netwerk hangen. Er kan eventueel wel een netwerkkabel gehangen worden aan een van de 2 ETH poorten indien gewenst, maar dit is niet verplicht.

laadpaal-aansluiten-op-solargatewaypro-alfen-20241031162158.pdf

Hoe sluit ik de IME kWh-meters aan op de SolarGateway?

Hoe sluit ik de IME kWh-meters aan op de SolarGateway?

Open in nieuw venster

Onderstaande handleiding beschrijft het verbinden van de SolarGateway met diverse IME kWh-meters. We raden altijd aan om de SolarGateway aan te sluiten via Modbus RTU, omdat dit bedraad is en hierdoor wordt de continuïteit van de werking van het systeem geborgd. Om een verbinding tussen de laadpaal en de SolarGateway te realiseren, gebruik je 2-aderige kabel. Aan beide zijdes kan de kabel op een kroontje aangesloten worden.

Handleiding SolarGateway - IME

Hoe configureer ik een batterij in het HUB?

Hoe configureer ik een batterij in het HUB?

Open in nieuw venster

Onderstaande handleiding beschrijft het instellen van de SolarGatewayPRO met diverse batterijen. We raden altijd aan om de ingevulde waardes eerst te controleren met de batterijproducent om tot een juiste sturing te komen. Deze handleiding focust op het instellen van de batterij in het HUB. Voor het instellen via het scherm van de SolarGatewayPRO is de algemene handleiding een goede tool.

Handleiding configureren batterij

Hoe zorg ik ervoor dat de SolarGateway gaat sturen op actief vermogen?

Hoe zorg ik ervoor dat de SolarGateway gaat sturen op actief vermogen?

Open in nieuw venster

Om omvormers te sturen op actief vermogen (export limiet realiseren of uitschakelen via 3e partij of energie prijzen in de HUB) is het van belang dat het actief vermogen van de omvormer gestuurd kan worden door de SolarGateway.

Hiervoor dienen voldaan te worden aan de onderstaande punten:

  1. De omvormer of datalogger dient zelf geen actieve vermogens sturen meer actief te hebben en dient actief vermogens regeling via Modbus te accepteren. Raadpleeg de handleiding van de gebruikte omvormer of logger om de juiste instellingen hiervoor te vinden.
  2. De omvormer groep dient actieve vermogens sturing aan te hebben staan. Meer informatie over de instellingen en verdere betekenis van de verschillende opties is de vinden in de online SolarGateway handleiding. Wanneer “Enable active power control” niet op “Enable” staat kan er geen sturing op de desbetreffende omvormer groep gedaan worden! Deze instelling dien voor iedere toegevoegde groep die gestuurd moet worden op “Enable” gezet te zijn!
  3. Actieve vermogens sturing dient ook in de algemene instellingen van de SolarGateway aangezet te worden, dit is terug te vinden onder het tabje Active Power Control. Hiervoor dient de instelling “Power control” op “Auto” of “Enable” gezet te worden. Indien er geen speciale eisen zijn kan de instelling op “Auto” gezet worden (standaard) en de andere opties op “Disable”.
  4. Sla de wijzigingen op en controleer of er juist contact met de omvormers en eventueel de energie meter is. Voor sturing op vermogen (export vermogen) dient er altijd een netmeter aanwezig te zijn!

Vermogensturingschecklist SolarGateway

Hoe stel ik regels in zodat de SolarGateway kan sturen op EPEX?

Hoe stel ik regels in zodat de SolarGateway kan sturen op EPEX?

Open in nieuw venster

De SolarGateway haalt de energieprijzen rechtstreeks uit de EPEX Day-A-Head markt en lees de data automatisch in. In de SolarGateway kunnen vervolgens slimme sturingsregels ingesteld worden. Lees in onze handleiding eenvoudig hoe u deze slimme regels instelt in het HUB.

Sturingsregels obv energieprijzen »

Veelgestelde vragen

Hoe stuurt de SolarGateway apparaten aan?

Hoe stuurt de SolarGateway apparaten aan?

Open in nieuw venster

De SolarGateway kan verbinding maken met alle grootverbruikers via Modbus TCP/IP en Modbus RTU om zo de apparaten aan te sturen. Indien er geen Modbus aanwezig is, kan de SolarGateway met een extern contact het apparaat in- of uitschakelen. Ook maatwerk protocollen worden ondersteund, neem hiervoor contact op.


Neem contact op »

Wat is het verschil tussen de SolarGatewayHOME en de SolarGatewayPRO?

Wat is het verschil tussen de SolarGatewayHOME en de SolarGatewayPRO?

Open in nieuw venster

Het verschil tussen de twee zit hem met name in het aantal aan te sturen apparaten.

De SolarGatewayPRO is speciaal ontwikkeld voor grootverbruik aansluitingen en/of complexe regelingen. De SolarGatewayPRO is geheel merkonafhankelijk en beschikt over de mogelijkheid om tot 250 verschillende apparaten te koppelen aan een Energie Management Systeem. Vanwege de veelzijdigheid is de SolarGatewayPRO in alle verschillende situaties toepasbaar.

De SolarGatewayHOME is speciaal ontwikkeld voor de residentiële markt & klein MKB. De SolarGatewayHOME is een vereenvoudigde versie van de PRO, waarmee basisregelingen mogelijk zijn. De SolarGatewayHOME is geheel merkonafhankelijk en kan tot 8 verschillende apparaten aan een Home EMS koppelen.


Hoeveel apparaten kan ik koppelen aan de SolarGatewayHOME?

Hoeveel apparaten kan ik koppelen aan de SolarGatewayHOME?

Open in nieuw venster

Met de SolarGatewayHOME kunnen er maximaal 8 apparaten gekoppeld worden aan een HEMS. Indien er meer apparaten aanwezig zijn, kunt u het beste de SolarGatewayPRO inzetten.

Hoeveel apparaten kan ik koppelen aan de SolarGatewayPRO?

Hoeveel apparaten kan ik koppelen aan de SolarGatewayPRO?

Open in nieuw venster

Afhankelijk van de complexiteit van de regeling, communicatie type en de geactiveerde licenties kan dit oplopen tot zo’n 250 apparaten. Meer apparaten is in veel gevallen ook mogelijk, neem hiervoor contact met ons op.

Neem contact op

Welke merken worden ondersteund door de SolarGateway?

Welke merken worden ondersteund door de SolarGateway?

Open in nieuw venster

Onze lijst met ondersteunde merken wordt maandelijks uitgebreid. Via onderstaande knoppen kunt u de meest actuele merken vinden. Staat uw merk er niet tussen, vraag deze dan bij ons aan. De SolarGateway is namelijk merkonafhankelijk.

Ondersteunde omvormers & batterijen »

Ondersteunde laadpalen »

Ondersteunde kWh-meters »

Heeft de SolarGateway internetverbinding nodig om te functioneren?

Heeft de SolarGateway internetverbinding nodig om te functioneren?

Open in nieuw venster

Nee, de SolarGateway heeft geen internetverbinding nodig om te functioneren. Wel is een internetverbinding nodig om via het HUB instellingen te wijzigen of inzicht te krijgen in de verzamelde data, OTA updates te ontvangen en voor ondersteuning op afstand. Ook voor sturingen op basis van EPEX prijzen is er een internetverbinding nodig.

Waar komt de SolarGateway vandaan?

Waar komt de SolarGateway vandaan?

Open in nieuw venster

De SolarGateway is een Nederlands product van Embion BV. Dit betekent dat alles in Nederland is geproduceerd en alle data wordt in de EU opgeslagen.

Wie kan de SolarGateway installeren?

Wie kan de SolarGateway installeren?

Open in nieuw venster

Elke (DC) installateur zou de SolarGateway moeten kunnen installeren. Wij hebben verschillende partners welke de SolarGateway voor u zou kunnen installeren. Daarnaast verzorgen wij ook een keer per maand een online technische training. Interesse in onze training, neem dan contact met ons op.

Neem contact op »

Is er ook een aansluitschema beschikbaar?

Is er ook een aansluitschema beschikbaar?

Open in nieuw venster

Hieronder kunt u zien welke ingangen en knoppen de SolarGateway heeft en waar u welk apparaat op kan aansluiten.


1. X14 DC Input Poort              12. LCD Scherm
2. X13 GPIO Poort                                 13. Gateway status LED 
3. X12 RS485 Poort C14. USB-C Poort
4. X11 RS485 Poort B 15. Service status LED 
5. X10 RS485 Poort A16. X10 Beëindig knop
6. ETH Poort 0 / POE17. X11 Beëindig knop 
7. ETH Poort 118. X12 Beëindig knop
8. Status LED19. Pijl Omhoog Knop
9. USB Poort 020. Terug Knop 
10. USB Poort 121. OK Knop 
11. P1 Poort22. Pijl omlaag button
Kan ik zelf instellen hoe de SolarGateway mijn energie verdeelt?

Kan ik zelf instellen hoe de SolarGateway mijn energie verdeelt?

Open in nieuw venster

De SolarGateway is ontwikkeld met het oogpunt dat het eenvoudig te installeren is. De installateur kan via het online portaal alle slimme regels instellen en hierin ook prioriteiten in aangeven. Heeft u behoefte aan meer complexe regelingen? Ook dat kunnen onze Engineers voor u verzorgen, neem hiervoor contact met ons op.

Neem contact op »


Hoe weet de SolarGateway welke verbruikers vermogen mogen gebruiken?

Hoe weet de SolarGateway welke verbruikers vermogen mogen gebruiken?

Open in nieuw venster

De sturing gebeurt geheel automatisch op basis van het beschikbare vermogen en ingestelde voorkeuren. Ook externe factoren zoals energie in- en verkoop worden gebruikt om het systeem te optimaliseren en effectievere afwegingen te maken.

Hoe kan de SolarGateway sturen op de onbalans markt?

Hoe kan de SolarGateway sturen op de onbalans markt?

Open in nieuw venster

Naast het sturen op de EPEX prijzen is het ook mogelijk om met de SolarGateway te sturen op de onbalans markt. Een derde partij die handelt op de onbalansmarkt kan via onze API verbinding maken met de SolarGateway om zo de sturing over te nemen. Zij zullen dan ook alle sturingsregels instellen.

Hoe kan mijn energieleverancier de SolarGateway aansturen?

Hoe kan mijn energieleverancier de SolarGateway aansturen?

Open in nieuw venster

Elke energieleverancier kan via een API verbinding maken met de SolarGateway. De energieleverancier zal hierbij vragen om een API token. Deze kunt u makkelijk via het portaal van de SolarGateway opvragen. 

API token opvragen »

Wat wordt er bedoeld met adres range als ik apparaten via het HUB toevoeg?

Wat wordt er bedoeld met adres range als ik apparaten via het HUB toevoeg?

Open in nieuw venster

Voer hier het adresbereik in van de te configureren apparaten. Het is mogelijk om adressen te scheiden met het gebruik van “,” of om een bereik te definiëren met het gebruik van “-”. Bijvoorbeeld: De invoer “1,2,4-10” zal een adresbereik instellen van 1 tot 10, behalve 3. 

Wat het modbus adres van het apparaat is, kun je vaak terugvinden in de instellingen van het apparaat zelf. Het bereik ligt tussen 0 en 247 apparaten. Andere termen die vaak worden gebruik zijn unit id of modbus id. Weet u niet wat het adres van uw apparaat is? Neem dan contact op met de leverancier. 

Wie heeft er toegang tot mijn gegevens & zijn mijn gegevens veilig?

Wie heeft er toegang tot mijn gegevens & zijn mijn gegevens veilig?

Open in nieuw venster

Standaard heeft geen enkel extern persoon toegang tot de gegevens. De eigenaar kan zelf bepalen wie toegang krijgt. Data* in de HUB kan gebruikt worden voor analyse en optimalisatie. De gegevens die de SolarGateway verzameld, worden over een beveiligde verbinding opgeslagen op een server binnen Europa. Er worden regelmatig updates uitgerold om bij te blijven bij de laatste veiligheid standaarden. U heeft daarbij altijd de keuze om de data alleen lokaal op uw SolarGateway op te slaan.

*Note. Privacy ongevoelige data is bijvoorbeeld plant data waarbij de naam/klantgegevens losgekoppeld worden.

Wat is ZonBalans van Enexis?

Wat is ZonBalans van Enexis?

Open in nieuw venster

Enexis heeft samen met de SolarGateway ZonBalans gerealiseerd. Klanten die door Enexis zijn uitgenodigd om gebruik te maken van ZonBalans, mogen op basis van de zonne-intensiteit terugleveren waar dit eerst niet mogelijk was. Met een contract ZonBalans kunt u een deel van uw opgewekte zonne-energie die u niet gebruikt, toch terugleveren aan het net. Ook al staat u op de wachtlijst. Door deel te nemen aan ZonBalans overbrugt u de tijd dat u wacht op een contract met (extra) terugleververmogen. De verwachting is dat u met ZonBalans op jaarbasis tot wel 70% van uw niet-gebruikte zonne-energie kan terugleveren. Met deze regeling wordt er efficiënter gebruik gemaakt van het net en de eigen opgewekte energie. Om ZonBalans te realiseren heeft u een zonsensor die de zonkracht meet en een regelaar nodig die de teruglevering door uw installatie aanstuurt. Als sensor gebruikt u een pyranometer. Wij hebben een complete set inclusief SolarGateway en pyranometer beschikbaar zodat u ZonBalans kunt realiseren.

Hebben jullie installateurs die de SolarGateway kunnen installeren?

Hebben jullie installateurs die de SolarGateway kunnen installeren?

Open in nieuw venster

Wij zijn zelf geen installatiebedrijf, maar wij werken wel samen met verschillende installateurs in het gehele land. Neem contact met ons op om te kijken naar de mogelijkheden.

Neem contact op »

Is er ook een installatie training?

Is er ook een installatie training?

Open in nieuw venster

Wij geven een keer per maand een online technische training over het instellen van de SolarGateway via het HUB. Tijdens deze sessie wordt u volledig opgeleid om de SolarGateway naar klantwens te configureren. Tijdens deze training zal er niet ingegaan worden op de hardware installatie van de SolarGateway, maar zal er gefocust worden om de software matige installatie. Hierin krijgt u alle handvaten om de SolarGateway zonder extra ondersteuning de kunnen installeren.

Heeft u interesse in deze training? Meldt u dan via ons contactformulier aan en wij zullen contact met u opnemen over de mogelijkheden. 

Aanmelden »

Kunnen we u nog ergens anders mee helpen?

Dijkman wilt uw vragen zo snel mogelijk kunnen beantwoorden. Daarom kunt u ons op meerdere manieren bereiken. We staan graag voor u klaar!

Vraag onze catalogus aan

Bekijk onze catalogus voor meer product informatie.

Catalogus aanvragen » Vraag onze catalogus aan

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Dijkman ondersteunt Internet of Life

Meer over Smart Parks »